Betonvloer binnen: opties & prijzen
Bij beton denken we in eerste instantie aan buitentoepassingen. Toch is dit duurzame materiaal voor meer toepassingen geschikt dan enkel voor opritten en terrassen. Ook een betonvloer binnen komt meer en meer voor in woningen. Ben jij ook verknocht aan de tijdloze klasse van zo’n vloer? In dit artikel ontdek je welk type betonvloer jij kan plaatsen in je woning!
Uit welke betonvloeren voor binnen kan ik kiezen?
Hou je van de strakke, industriële uitstraling van een betonvloer? Goed nieuws, zo’n betonvloer binnen is mogelijk bij elke woning. Afhankelijk van jouw situatie moet je wel kiezen voor een bepaald type betonvloer. Concreet zijn er twee mogelijkheden:
- OPTIE 1: gepolierde beton binnen
- OPTIE 2: gietvloer met betonlook binnen
- CONCLUSIE: welke betonvloer binnen kies ik?
Op zoek naar experts in betonvloeren die actief zijn in jouw regio? Geen probleem, die vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice!
OPTIE 1: gepolierde beton binnen
Dit type betonvloer voor binnen bestaat uit een massieve betonlaag van minstens 7 cm dik. Daardoor heb je geen aparte chape nodig. Na het gieten van het beton maakt een vakspecialist de binnenvloer mooi vlak en glad met een vlindermachine. Dat proces noemen we ook ‘polieren’.
Vooral geschikt bij… nieuwbouw en grondige renovaties met voldoende opbouwhoogte
Mogelijke uitvoeringen van gepolierde beton binnen
Een massieve betonvloer in huis is polyvalenter dan je zou denken. Na het gieten geeft een expert jouw betonvloer vorm volgens jouw specifieke wensen en smaak. Samen maken jullie keuzes op vlak van:
- Kleur van het beton: gepolierde beton staat synoniem met industrieel grijs, maar er zijn wel degelijk vele andere opties. Tijdens het vlinderen voegt een expert namelijk kleurpigmenten en kwartskorrels toe aan het beton. Zo kies jij de precieze tint voor jouw betonvloer binnen. Let wel op: kies je voor een kleur die afwijkt van het standaard aanbod? Dan kan de prijs per vierkante meter iets hoger uitvallen.
- Structuur van het beton: tijdens het vlinderen bepaalt een vakspecialist niet alleen de kleur van je betonvloer, maar ook de structuur ervan. Hoe meer hij je vloer poliert en polijst, hoe gladder én onderhoudsvriendelijker die zal zijn. Is je vloer iets ruwer? Dan heb je een betere anti-slipwerking.
- Glans van het beton: ook de glansgraad van je gepolierde betonvloer binnen bepaal je helemaal zelf. Hou je van een eerder matte vloer of verkies je een hogere glansgraad? Alles hangt af van de mate van het polijsten. Hoe meer schuurfases tijdens dat polijsten van je vloer, hoe meer die zal glanzen. Bij een matte vloer zal een vakspecialist dat polijsten dan weer grotendeels achterwege laten.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gepolierde beton binnen? Een vakbedrijf geeft je graag meer uitleg op basis van jouw project. Ontvang nu gratis advies op maat!
Onderhoud van gepolierde betonvloer binnen
Een massieve betonvloer in je woning is ontzettend sterk en duurzaam. Toch heeft ook zo’n robuuste vloer op tijd en stond het nodige onderhoud nodig. De volgende tips breng je alvast best in de praktijk:
- Veeg of stofzuig je vloer regelmatig: doe je dat niet? Dan kunnen zand en ander vuil voor krassen op je betonvloer zorgen. Regelmatig stofzuigen is dus geen overbodige luxe.
- Gebruik geen chemische producten: javel, bleekwater en andere chemische schoonmaakmiddelen zijn uit den boze bij betonvloeren. Anders kan je met permanente vlekken en kleurverschillen te maken krijgen. Daarom gebruik je best enkel een natuurlijke zeep.
- Verwijder zuren en vetten: heb je eten of drank gemorst op je betonvloer? Of een bijtend, zuur product als azijn? Poets je vloer dan onmiddellijk met water. Anders krijg je mogelijk doffe plekken die moeilijk weg te krijgen zijn.
- Behandel je vloer met bijenwas: zo krijg je een natuurlijk laagje dat je vloer beschermt tegen vocht en vuil. Een maandelijkse poetsbeurt met dit product volstaat voor een optimale bescherming.
Prijs gepolierde betonvloer binnen
Voor een gepolierde betonvloer binnen betaal je gemiddeld 75 à 150 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vanwaar die brede richtprijs? Er kunnen behoorlijke prijsverschillen zijn volgens de moeilijkheidsgraad van de werken. Zijn er bv. veel hoekjes en kanten in de ruimte? Of moet een bedrijf het beton omhoog pompen? Dergelijke factoren spelen allemaal een rol bij het uiteindelijke prijskaartje.
Een precieze prijs voor jouw project? Een gespecialiseerd vakbedrijf komt graag bij je langs om jouw project te bespreken en een offerte op maat op te maken. Je vergelijk best meerdere voorstellen om zo de beste keuze te maken. Kom nu gratis in contact met meerdere ervaren vakbedrijven!
OPTIE 2: gietvloer met betonlook binnen
Een betonvloer binnen hoeft niet noodzakelijk uit een massieve, dikke betonlaag te bestaan. Anders zou deze optie bij vele renovatieprojecten in het water vallen. Is zo’n dikke betonvloer bij jou niet mogelijk? Dan kan je ook kiezen voor een dunne gietvloer met de look & feel van beton. Zo’n gietvloer kan je op een chape of rechtstreeks op je oude vloer laten aanbrengen (na een egalisatielaag).
Vooral geschikt bij… kleinere renovaties met een beperkte opbouwhoogte voor de vloer
Soorten gietvloeren met een betonlook
Net als bij gepolierde beton binnen kan je ook met gietvloeren meerdere kanten uit. Dé ‘betonlook’ bestaat niet. Je kiest uit een brede waaier aan betonkleuren, grovere of gladdere structuren en meerdere glansgraden. Er zijn bovendien ook meerdere soorten gietvloeren waarmee je makkelijk zo’n betonlook kan creëren:
- Cementgebonden gietvloer (4 à 8 mm dik): deze vloer staat ook bekend als woonbeton. Door het gebruik van cement is zo’n dunne gietvloer niet te onderscheiden van echt beton. Een vakspecialist vult dat cement dan aan met verschillende bindmiddelen en toeslagstoffen. Zo’n cementgebonden gietvloer kan je laten aanbrengen op vele ondergronden en is dus geschikt voor bijna elke renovatie.
- Pleisterwerk met een betonlook (1 à 6 mm dik): dit is een verzamelnaam voor meerdere pleisterproducten als beton ciré, mortex, microtopping, … Wat ze allemaal gemeen hebben? Ze zien eruit als echt beton, zijn erg dun en tegelijk stevig en slijtvast, vallen aan te brengen op meerdere ondergronden, …
- PU-vloer met een betonlook (3 à 5 mm dik): dit is een kunsthars gietvloer met de uitstraling van beton. Let op: in tegenstelling tot de andere opties bevat deze vloer geen cement. Daardoor kan een getraind oog zien dat het niet om beton gaat. Daartegenover staan wel vele voordelen. Zo’n PU-vloer is elastisch, scheurvast, geluiddempend, zacht en aangenaam aan de voeten, …
Welke gietvloer met betonlook kan jij laten plaatsen? Een specialist in gietvloeren zoekt het graag voor je uit. Zo’n expert komt bij je langs, geeft advies over je project en stelt een vrijblijvende offerte op. Je komt gratis in contact met zulke experts via onze offerteservice!
Onderhoud van gietvloer met betonlook binnen
Gietvloeren met een betonlook zijn nog onderhoudsvriendelijker dan gepolierde beton binnen. Maar met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden als je zo’n vloer lang in topvorm wil houden? We zetten de belangrijkste richtlijnen op een rij:
- Veeg en stofzuig je vloer regelmatig: net als bij gepolierde beton kunnen zand en ander vuil door hun schurende werking voor schade aan je vloer zorgen. De toplaag van een gietvloer is erg stevig en slijtvast, maar je neemt beter geen risico’s. Af en toe de bezem of stofzuiger bovenhalen, is de boodschap.
- Plaats viltjes onder je stoelpoten: zo vermijd je mogelijke krassen op je gietvloer met betonlook. Vooral kunsthars gietvloeren zijn hier gevoelig voor.
- Pas met zuren en vetten: ook hier verschilt het risico volgens het type gietvloer. Betonlook pleisterwerk is kwetsbaar voor zuren en vetten, maar kunstharsvloeren zijn er beter tegen bestand. Sowieso poets je je vloer best onmiddellijk met water als je azijn, olie, … morst.
- Laat geen water op je gietvloer staan: bij hard water kunnen er anders kalkvlekken op je vloer ontstaan. Zorg er dus voor dat je water op de gietvloer in je badkamer of keuken tijdig verwijdert met een handdoek.
- Gebruik enkel een pH-neutrale zeep: net als bij gepolierde beton zijn zure schoonmaakmiddelen uit den boze. Wil je kleurverschillen vermijden? Reinig je vloer dan enkel met proper water en een natuurlijke, pH-neutrale zeep.
- Behandel je gietvloer met wax: er bestaat speciale olie of wax om gietvloeren op basis van cement mee te behandelen. Zo bescherm je die vloer tegen vuil en vocht en geniet je van een fraaie glans op lange termijn.
Prijs gietvloer met betonlook binnen
De kosten voor een gietvloer met betonlook hangen in eerste instantie af van het type. Daarnaast spelen natuurlijk ook de moeilijkheidsgraad van de werken, de totale oppervlakte, eventuele voorbereidende werkzaamheden, … een rol. De richtprijzen per type gietvloer op een rij:
- Prijs cementgebonden gietvloer: 75 à 150 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
- Prijs betonlook pleisterwerk: 75 à 155 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
- Prijs PU-vloer met betonlook: 80 à 120 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijzen voor jouw gietvloer vergelijken? Dat kan eenvoudig via onze offerteservice. Je komt in contact met gespecialiseerde plaatsers die een offerte op maat opmaken. Zo maak je een doordachte keuze voor je project. Ontvang nu meerdere voorstellen voor jouw project!
CONCLUSIE: welke betonvloer binnen kies ik?
Niet zeker welk type betonvloer het meest geschikt is voor jouw woonkamer, badkamer, …? Dan helpt een professioneel vakbedrijf je graag bij het maken van de juiste keuze. Vooral de volgende factoren bepalen welke betonvloer voor jou ideaal is:
- Type project: breek je je vloer liever niet uit? Dan kies je vanzelfsprekend voor een betonlook gietvloer die je over je tegels of andere vloerafwerking aanbrengt. Kadert je nieuwe vloer binnen een grote renovatie? Dan kan een massieve betonvloer eventueel wel mogelijk zijn.
- Opbouwhoogte: voor een massieve betonvloer moet je rekenen op een dikte van 7 à 12 cm. In combinatie met vloerverwarming kan dat zelfs oplopen tot 18 cm. Bij een gietvloer beperkt die dikte zich tot slechts 1 à 8 mm. Een enorm contrast dus. Welke vloer jij kiest, zal dus in grote mate afhangen van de mogelijke opbouwhoogte in jouw woonruimtes.
- Budget: een massieve betonvloer komt gemiddeld goedkoper uit dan een gietvloer. En ook tussen de verschillende types gietvloeren met een betonlook zitten behoorlijke prijsverschillen. Het is dus zaak om grondig je verschillende opties te vergelijken als je niet te veel wil betalen.
- Persoonlijke wensen: uiteraard spelen jouw smaak en persoonlijke wensen ook een rol. Wil je bv. echt een betonvloer op basis van cement of zie je ook de voordelen in van een kunstharsvloer met een betonlook? Ook de specifieke uitvoering qua kleur, structuur, … kan een bepalende rol spelen in je uiteindelijke keuze voor een bepaald type betonvloer binnen.
Snel in contact komen met specialisten in betonvloeren? Dat kan eenvoudig via onze offerteservice. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen: