Betonbouw: Duurzaam en kwalitatief bouwen
Beton wordt al decennia lang toegepast voor de constructie van flatwoningen, industriële gebouwen, bruggen, … Opvallend is dat het de laatste jaren ook steeds vaker terugkeert als bouwmateriaal voor particuliere woningen. Het is dan ook een sterk materiaal met heel wat gunstige bouweigenschappen. Alles over de uitvoeringen, eigenschappen en andere interessante info over betonbouw ontdek je in dit artikel.
Op zoek naar een aannemer voor betonbouw? Ontvang gratis offertes van vakmannen in jouw regio.
Waarom betonbouw?
Het grote verschil tussen een bakstenen huis en betonbouw zit hem in de ruwbouw. Bij betonbouw bestaat de ruwbouw volledig uit beton en niet uit metselwerk. Uitgebreide info over betonbouw vind je op https://www.betonbouw.be/.
Beton werd oorspronkelijk vooral gebruikt voor de bouw van industriële gebouwen, bruggen, … Steeds vaker duikt het ook op bij gewone woonhuizen. Betonbouw, ook voor particuliere woningen, heeft dan ook enkele interessante voordelen te bieden:
- Veel mogelijkheden op vlak van woningontwerp: Betonnen muren hebben veel draagkracht waardoor grote overspanningen mogelijk zijn.
- Slanke uitvoering: Betonbouw oogt strak en modern.
- Stabiele en duurzame woningbouw: Betonbouw gaat lang mee dankzij de sterkte van het materiaal.
- Winddichte en regendichte schil: Daardoor is het risco op vochtproblemen klein.
- Hoge warmteopslagcapaciteit (inertie): Betonbouw staat gelijk aan een optimaal warmtecomfort in huis.
- Goede thermische en akoestische isolatie: Het verhoogt het wooncomfort en maakt besparing op de energiefactuur mogelijk.
- Snelle bouwmethode (zeker bij het gebruik van prefab bouwelementen)
Mogelijke uitvoeringen
Bij betonbouw wordt de volledige ruwbouw uit beton gegoten. Het gieten van het beton kan met behulp van bekistingen op de bouwplek zelf of kan gebeuren in de fabriek. Dat laatste heet prefab betonbouw:
1. Ter plaatse gestort beton
Bij het ter plaatse storten van beton voorziet men op de bouwplaats een bekisting waarin vloeibaar beton komt. Eerst giet men het binnenspouwblad, dan plaatst men de isolatie (harde isolatieplaten) ertegen en als laatste volgt de buitenbekisting.
Stortklaar beton (zichtbeton) vereist een grondig overleg tussen de verschillende partijen (archtitect, bewoner, aannemer, betoncentrale, …). Het beton wordt gegoten op de bouwlocatie zelf en dus niet onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek zoals bij prefab betonbouw. Enkel met voldoende overleg is er zekerheid dat het gewenste uitzicht bereikt wordt. Sommigen zullen onvolkomenheden, oneffenheden, kleurverschillen, … in het beton aanvaarden terwijl anderen net een perfect egale afwerking willen.
De keuze van bekistingsmateriaal is bepalend voor het uitzicht van het zichtbeton. Zo zal een gladde bekisting met stalen platen resulteren in een glad en egaal oppervlak. Bekisting met een structuur resulteert vanzelfsprekend in een oppervlak met structuur zoals een planken-, golvende of reliëfstructuur.
2. Prefab betonbouw
Bij prefab betonbouw gebeurt het gieten van het beton voor de ruwbouw op voorhand in de fabriek zelf. Daar worden kant-en-klare keerwanden uit beton vervaardigd die al voorzien zijn van isolatiemateriaal, kozijnen, leidingen en gevelafwerking. In één bekisting worden het binnenspouwblad, de isolatie en het buitenspouwblad gebetonneerd.
De keerwanden worden onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek gegoten en nadien afgewerkt op de bouwplaats aangevoerd. Daar worden ze dan via speciale verbindingen aan elkaar gekoppeld. Het transport en de montage van deze grote en zware elementen kan wel bijzondere eisen stellen aan de toegankelijkheid van de bouwplaats, vaak is zelfs een kraan nodig. Een mogelijk nadeel dus dat zich bij gestort beton niet kan voordoen.
Kiezen voor prefab betonbouw biedt wel enkele voordelen t.o.v. gestort beton: Meer keuze op vlak van kleur, textuur en vorm, korte bouwtijd (kant-en-klaar op de bouwplaats geleverd), hoge kwaliteit van het beton (onder ideale en gecontroleerde omstandigheden gegoten), mogelijkheid tot slankere constructies, voordeliger voor het milieu.
Ben je geïnteresseerd in één van beide vormen van betonbouw? Neem dan een kijkje op de offertepagina en ontvang vrijblijvend advies en offertes van ervaren specialisten in de buurt.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Combinatie van ter plaatse gestort en prefab beton
Een mix van bovenstaande mogelijkheden is ook mogelijk. Kant-en-klare betonnen elementen worden dan op voorhand vervaardigd en op de bouwplaats geleverd. Daar doen ze dienst als bekisting en worden ze volgestort met beton. De betonnen elementen zijn ofwel betonnen bekistingsblokken (stepoc) of holle wanden (premuren).
Premuren zijn opgebouwd uit twee dunne betonschrijven die aan de ene kant glad en aan de andere kant gewapend zijn. De gewapende zijdes worden naar elkaar geplaatst en de ruimte ertussen wordt met beton opgevuld.
Afwerking bij betonbouw
Op vlak van uitzicht is er geen verschil tussen prefab beton en gestort beton. Zowel voor de binnen- als buitenmuren zijn er verschillende afwerkingen mogelijk.
Bij betonbouw kunnen de binnenmuren van de woning glad worden uitgevoerd. Dat heeft als voordeel dat ze makkelijk af te werken zijn. Bepleisteren is niet nodig, men kan onmiddellijk beginnen met schilderen of behangen. Vaak kiest men ervoor om de betonlook in de woning te behouden. De moderne, strakke en industriële look dat het interieur daardoor krijgt valt bij velen dan ook in de smaak.
Ook wat betreft de buitengevel wil men meestal het betonnen karakter van de woning zichtbaar laten. De gevel kan onbewerkt blijven, maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen om het beton te zandstralen. Het krijgt dan een ruwere en matte uitstraling. Het beton polijsten heeft een omgekeerd effect en maakt het glanzend. Kies je voor uitgewassen beton, dan worden granulaten aan het betonmengsel toegevoegd waardoor het een meer natuurlijke look krijgt. Een meer traditionele afwerking met sierpleister, hout, steenstrips of ander gevelbekledingsmateriaal is ook mogelijk.
Bespaar op je energiefactuur dankzij de thermische isolatie
De buitenmuren en draagvloeren sluiten bij een betonnen woning perfect op elkaar aan. Het grote voordeel is een efficiënte isolatie zonder koudebruggen. Verder heeft beton een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor de woning tijdens een hete zomer minder warm aanvoelt en in de winter langer warm blijft.
Tussen het betonnen binnenspouwblad en het betonnen buitenspouwblad brengt men een laag drukvaste isolatie aan. Afhankelijk van de constructiewijze kan er ook een kleine luchtspouw gemaakt worden.
Aandachtspunten bij betonbouw
Betonbouw biedt dan wel tal van voordelen, er zijn enkele aandachtspunten die je op voorhand best in rekening neemt:
- Goede planning vooraf is noodzakelijk: De technische voorzieningen (waterleiding, gas- en elektriciteit), ramen en deuren, … moeten reeds bij het ontwerp goed gepland worden, zeker bij prefab elementen. Veranderingen zijn later namelijk onmogelijk of erg kostbaar.
- Er is een zwaardere en duurdere fundering nodig dan bij de traditionele bouwtechnieken.
- Betonbouw is over het algemeen duurder dan meer traditionele bouwtechnieken.
Wil je bouwwerken in beton laten uitvoeren door een erkend aannemer? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende professionals in de buurt. Op die manier is prijzen vergelijken erg gemakkelijk!