Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonstorten.be
banner image

Betonkelders plaatsen: Prefab of laten gieten?

Een kelder is niet meer weg te denken uit een hedendaagse woning. Je kan hem voor tal van doeleinden gebruiken zoals een ondergrondse parkeergarage, opslagruimte, fitnesszaal of speel- en hobbykamer. Hoe dan ook, als je een kelder wil gaan bouwen, moet je beslissen wat voor type je wil; een gemetselde kelder, een kelder van gewapend beton of een prefab betonkelder. Elk type kelder heeft zijn specifieke eigenschappen en prijs. Een overzicht van de soorten betonkelders vind je hier:

Voor een offerte op maat verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice. Klik hier.

 

1. Betonkelders van gewapend beton

Een kelder van gewapend beton wordt op de locatie zelf gestort met behulp van speciale bekisting die in de bouwput wordt opgesteld. Het resultaat is een waterdichte, strakke kelder met mooie gladde wanden.

Dit soort kelders kun je niet zelf storten, daar er een heleboel vakmanschap nodig is om de klus adequaat en goed te kunnen klaren. Hoewel dit soort kelders vrij duur zijn, wordt het voordeliger als de kelder groter is. Voor een kleine kelder is de bekisting namelijk bijna net zo duur als voor een grote kelder, dus hoe groter de kelder, hoe lager de prijs per vierkante meter.

Doordat deze kelders zo sterk en waterdicht zijn, is het een ideale oplossing wanneer de ondergrond niet zo goed is en voor als het grondwater hoog is.

 

Soorten gewapend beton

Er zijn twee soorten gewapend beton. De gekendste is het traditionele gewapend beton waarbij gebruikgemaakt wordt van wapeningsijzers. Het alternatief voor deze traditionele betonkelders is staalvezelbeton. Hierbij worden staalvezels door het beton gemengd. Voor wat betreft de kwaliteit doet de ene soort niet onder voor de ander. Staalvezelbeton is prijziger in aankoop, maar goedkoper doordat er minder manuren voor nodig zijn. Uiteindelijk zijn beide soorten dus min of meer gelijk. De prijs van staalvezelbeton wordt vooral interessant bij grote en moeilijke constructies.

Tip; kies een aannemersbedrijf met referenties en kwaliteitsgaranties, want, zoals gezegd, om goed werk te leveren is de nodige vakmanschap vereist. Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

 

Betonkelders

 

Prefab betonkelders

Een prefab betonkelder is een kelder die in de fabriek gemaakt wordt en kant-en-klaar op de locatie wordt geleverd. De plaatsing kan dan ook heel snel gebeuren en deze kelders zijn relatief goedkoop. Een ideale oplossing voor een kleinere kelder die niet als fundering wordt gebruikt maar wel als waterdichte stockageruimte.

Als de ondergrond in de bouwput niet draagkrachtig genoeg is, dan kan de kelderfundering op palen gezet worden. De prefab betonkelder wordt onder of in de fundering gehangen. Dat kan een prefab fundering zijn, maar ook een fundering die ter plekke wordt gestort.

Nadelen van deze Prefab betonkelders zijn dat ze maar in beperkte afmetingen leverbaar zijn. Dat komt ook omdat ze niet geschikt zijn als fundering op zich en omdat ze uiteraard nog getransporteerd moeten worden. Ook zijn ze minder goed tegen grondwater bestand dan betonkelders in gewapend beton die ter plekke worden gegoten. Bij een hoge grondwaterstand vindt het water soms toch nog een weg naar binnen. Let er dus goed op de bovenzijde hoger ligt dan het maaiveld als je een waterdichte ruimte wil hebben. Sommige betonleveranciers geven ook een garantie op de waterdichtheid. Geen overbodige luxe want eens je woning gebouwd wordt is het niet meer mogelijk om prefab betonkelders te vervangen.

 

Betonkelder laten gieten

 

Geen afwerking nodig bij een betonnen kelder!

Een betonkelder is in principe altijd voldoende afgewerkt, waardoor er achteraf geen extra kosten meer nodig zijn. Er hoeft niet geteerd te worden (zoals bij de gemetselde kelder) of op een ander manier waterdichting toegepast te worden. Ook de vloerplaat is al goed afgewerkt, eventueel kun je voor gepolierd beton kiezen, waarbij het oppervlak mooi glad is. Aarzel niet en vraag nu een vrijblijvende prijs aan via ons online aanvraagformulier.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen