Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonstorten.be
banner image

Betonstudie: prijs & stabiliteitsingenieur kiezen

Het ontwerpen van een veilige betonnen constructie vraagt veel specifieke kennis. Om de stabiliteit van het bouwwerk te kunnen garanderen verricht men daarom een betonstudie. Wat houdt een dergelijke studie in en wat kost het?

Wil je een betonstudie laten uitvoeren voor jouw project? Klik hier om naar de offertepagina te gaan. 

 

Wat is een betonstudie?

Een betonstudie is een stabiliteitsstudie van een betonbouw. Het wordt door een stabiliteitsingenieur opgemaakt, meestal met behulp van de bouwtekeningen van de architect. De ingenieur rekent in de studie uit welke bewapening er moet worden toegepast in het beton en hoe dik betonbalken moeten worden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere berekeningen die hij uitvoert. Deze gegevens worden in een bekistings- en wapeningsplan verwerkt, waarmee de aannemer later aan de slag kan.

 

 

betonstudie berekening Betonstudie prijs

De kostprijs van een betonstudie is afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het bouwproject. Zo zijn er voor een woning op palen aanzienlijk meer berekeningen nodig dan voor een woning met standaard fundering. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met een kostprijs van 1200 tot 1500 euro voor een standaard woning. Gaat het om een eenvoudige berekening, bijvoorbeeld het berekenen van steunbalken bij het weghalen van muren, dan kost dit gemiddeld 100 tot 350 euro.

 

 

 

Is het noodzakelijk?

Ja, in ieder geval wanneer het om de stabiliteit van een constructie gaat. Deze moet voldoende veilig zijn en bestand tegen allerlei externe invloeden. De architect is verantwoordelijk voor een veilig gebouw. Bij dergelijke betonwerken zal de architect altijd een stabiliteitsingenieur vragen. Het gaat om complexe berekeningen waarvoor specifieke kennis vereist is. Een stabiliteitsingenieur (bouwkundig ingenieur) beschikt over dergelijke kennis en houdt zich bezig met het doorrekenen van plannen. Een architect beschikt ook over bouwkundig kennis, zeker een ingenieur-architect, maar houdt zich doorgaans eerder bezig met het creatieve proces.

 

Hoe een geschikte stabiliteitsingenieur kiezen?

Vaak is het de architect die met een voorstel komt voor een bepaalde ingenieur waarmee hij in het verleden ook al heeft samengewerkt. Maar je bent als bouwheer niet verplicht om hiermee akkoord te gaan. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een ingenieursbureau en daarmee onderhandelen. Het is verstandig om van in het begin goede afspraken met de architect te maken. Op de offertepagina kan je in contact komen met verschillende architecten in de buurt. Klik hier om een betonstudie aan te vragen.

 

betonstudie betonbouw