Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonstorten.be
banner image

Betonblokken: soorten en info

Betonblokken zijn erg geschikt voor de constructie van zowel dragend als niet-dragend metselwerk. Betonstenen hebben een hoge draagkracht, zijn relatief goedkoop en makkelijk te verwerken. Ze worden vaak gebruikt voor de constructie van kelders, zwembaden, funderingen en binnenmuren maar er zijn nog tal van andere toepassingsmogelijkheden.

 

 

Soorten betonblokken

Er zijn zeer veel verschillende soorten, maar wanneer we een indeling maken naar toepassing, kunnen we grofweg twee soorten onderscheiden: betonblokken voor niet-zichtbaar metselwerk en voor zichtbaar metselwerk.

 

betonbouw Betonblokken voor zichtbaar metselwerk

Deze blokken zijn vooral geschikt voor het zichtbare binnenmetselwerk. Ze zijn beschikbaar in kleine formaten, zijn maatvast en kunnen onafgewerkt gebruikt worden. Kenmerkend voor dit type is de speciale materiaalsamenstelling van natuurlijke grondstoffen en het vlakke uitzicht van de steen.

 

Betonblokken voor niet-zichtbaar metselwerk

De keuze aan betonblokken voor niet zichtbaar metselwerk is erg groot. Zo kan je kiezen uit blokken met een thermische of akoestische isolatie en zijn er speciale blokken met hoge brandwerendheid. Ze zijn zowel in holle als in volle vorm verkrijgbaar.

 

Betonblokken laat je best plaatsen door een vakman. Bouwen met betonblokken vereist de nodige ervaring en vakmanschap. Op die manier ben je verzekerd van een foutloos en vlot resultaat. Op de offertepagina kan je in contact komen met experts in de buurt en gratis prijsvoorstellen op maat ontvangen. Klik hier om vrijblijvend prijzen aan te vragen.

 

 

Argex beton

Dit zijn blokken uit beton van speciale samenstelling die zowel thermisch als akoestisch goed isoleren. In het beton zijn Argexkorrels verwerkt (geëxpandeerde kleikorrels), waardoor de steen een open structuur heeft die goed isoleert. Argex betonblokken worden voornamelijk gebruikt voor diverse soorten binnenmetselwerk. Ze worden meestal afgewerkt met pleisterwerk, maar dat is niet per se nodig.

 

 

Betonstenen voor de gevel

De keuze aan betonstenen voor buitengevels is erg groot en dat maakt deze bouwstenen erg geschikt voor allerlei moderne architectonische oplossingen. De betonblokken zijn in diverse kleuren en groottes verkrijgbaar en kunnen voorzien worden van minerale grondstoffen zoals kwarts, waardoor ze in het zonlicht subtiel gaan glinsteren. Wil je een gevel met een strakke en moderne look, dan zijn betonstenen hiervoor erg geschikt.

 

 

Voordelen betonblok

• Lange levensduur

• Sterk, hoge druksterkte

• Ook geschikt voor zichtbaar metselwerk

• Eenvoudig overschilderbaar

• Vormvast

• Goede akoestische en thermische isolatie

 

betonblokken

 

Holle of volle betonblok gebruiken?

Holle betonblokken hebben net als de volle varianten een hoge druksterkte maar zijn makkelijker te hanteren (lichter) en kunnen vrij eenvoudig in mortel of lijm geplaatst worden. Door hun specifieke structuur kan je er gemakkelijk sleuven in frezen. Ze isoleren over het algemeen vrij goed. Een vol betonblok is voornamelijk geschikt voor zware belasting. Welk type je best kiest, hangt af van het soort belasting (horizontale of verticale belasting). Voor keldermuren onder grondwaterniveau zijn volle betonblokken aan te raden in verband met de zijdelingse druk. Meer info & prijzen kan je ontvangen van professionals in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Dilatatievoegen

Bij metselwerk met betonblokken is het van belang om krimp- en uitzetspanningen op te kunnen vangen. Daarom is het noodzakelijk om de muur op strategische plaatsen te voorzien van uitzetvoegen. Dit is een verticale voeg die is opgevuld met een flexibel materiaal. Deze voegen dienen om de zes meter geplaatst te worden (bij een muurdikte van 9 centimeter). Aangezien een verticale voeg esthetisch gezien niet altijd wenselijk is, is het mogelijk om met behulp van een muurbewapening de afstand tussen de uitzetvoegen te vergroten.