Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonstorten.be
banner image

Betonnen trap: mogelijkheden & prijzen

Beton is hip, ook bij trappen. Terwijl betonnen trappen vroeger bijna exclusief in grote gebouwen te zien waren, duiken ze nu meer en meer op in (moderne) privéwoningen. Een betonnen trap gaat dan ook erg lang mee, is onderhoudsvriendelijk én oersterk. In dit artikel lees je meer over de voordelen, uitvoeringsmogelijkheden en prijs van een betonnen trap.

 

prefab betontrap Waarom kiezen voor een betonnen trap?

Een betonnen trap biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van andere trapmaterialen. Vergeleken met houten of metalen trappen is beton nauwelijks vatbaar voor slijtage of krassen. Bovendien kan een betontrap al tijdens ruwbouwwerken in huis geplaatst worden, zodat je de bovenverdieping steeds gemakkelijk en veilig kan bereiken. Een betonnen trap is eveneens vuurbestendig.

Aangezien een betontrap in een op maat gemaakte betonbekisting wordt gegoten, zijn vrijwel alle trapvormen mogelijk. Een andere troef van de betontrap is dat deze niet snel zal uitzetten, in tegenstelling tot hout. Het is met andere woorden een zeer vormvast materiaal. Je hoeft dus niet te vrezen voor krakende treden!

Ook qua onderhoud zul je nauwelijks werk hebben. Wel zijn gepolierde betontrappen iets vatbaarder voor vetvlekken. Tegenover al die voordelen staat logischerwijze een relatief duur prijskaartje (vergeleken met bijvoorbeeld een houten trap). Daarnaast is het materiaal iets gevoeliger voor constructiefoutjes, die zich niet gemakkelijk laten herstellen.

 

Prefab betontrap of betonnen trap op maat

Indien je een betonnen trap wil laten plaatsen, kan dat op twee verschillende manieren gebeuren. De betontrap kan prefab geleverd worden ofwel ter plekke gegoten worden. De constructiemethode is gelijkaardig: er wordt gewerkt met een houten bekisting met staalwapening. Daarin wordt dan het beton gestort. Zodra het beton hard is, wordt de bekisting verwijderd.

Wanneer er meerdere identieke trappen nodig zijn (bijvoorbeeld voor in appartementsgebouwen), is het voordeliger om deze in de fabriek te laten maken. Ook in een privéwoning kun je opteren voor een prefab betonnen trap. Voorwaarde is dan wel dat er binnen bepaalde standaardafmetingen gewerkt moet worden. Een gewone rechte prefab betontrap is een (financieel) goede keuze. Wil je een complexere prefab vorm, dan zal dit echter duur uitdraaien. Je kan dan beter kiezen voor een betontrap die ter plaatse op maat gemaakt wordt.

Doe alleszins beroep op een professional. Een betonnen trap maken en plaatsen is niet mogelijk zonder de nodige ervaring en expertise. Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmannen via onze offertepagina.

 

betontrap

 

Hoeveel kost een betonnen trap?

De exacte kostprijs van een betonnen trap hangt van meerdere factoren af. Denk maar aan de oppervlakte, de moeilijkheid, bereikbaarheid, het bekistingsmateriaal en de gekozen afwerking. Een rechte betontrap zal vanzelfsprekend ook goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een wenteltrap of draaitrap.

Een niet-gepolierde betonnen trap kost ongeveer 100 euro per trede, terwijl een gepolierde betontrap al gauw 200 euro per trede zal kosten. Kies je voor een prefab betontrap, dan moet je ook nog op een vervoerskost van ca. 250 euro rekenen. Verder heb je ook nog anti-slip opties, wat uiteraard ook voor een meerkost per trede zorgt.

Benieuwd naar concrete prijsvoorstellen op maat van jouw project? Via de online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van vakmannen in jouw regio. Op die manier kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Verschillende uitvoeringen

Belangrijk om weten is dat een betontrap op meerdere manieren kan worden afgewerkt. De betontrap kan dus ook gewoon dienst doen als stevig constructiemateriaal. Hieronder volgt een overzicht van enkele populaire afwerkingsmethoden:

 

betonnen trap polieren 1. Gepolierde betonnen trap

De industriële look is tegenwoordig erg trendy in huis. Door de betonnen trap te laten polieren kies je voor een ‘kale’ betontrap met een glanzend oppervlak. Verdere afwerking is dan niet meer nodig. Er zijn wel verschillende kleurpigmenten mogelijk bij een gepolierde betontrap.

Let op: als de trap ter plaatse gestort wordt, is het moeilijk om deze nog te polijsten. Wil je graag een gepolierde betontrap, dan moet je dus kiezen voor een prefab model. In de fabriek kan immers met perfect aansluitende mallen gewerkt worden, zodat de trap mooi glad wordt.

 

 

betonnen trap bekleden met hout 2. Betonnen trap bekleden met hout

Om de betontrap een authentieke en sfeervolle uitstraling te geven, kan deze volledig of deels (laminaat bovenop de tredes) met hout worden afgewerkt. Beuk, es, mahonie en eik zijn enkele van de meest gebruikte houtsoorten voor deze toepassing. De houten bekleding is in verschillende hoogtes realiseerbaar.

De betonnen traptreden worden één voor één uitgevuld met een onderlaag. Deze wordt op het beton gelijmd of geschroefd. Op die manier zullen alle houten treden even hoog zijn.

 

 

betonnen trap bekleden met natuursteen 3. Natuursteen trapbekleding

Je betonnen trap bekleden met natuursteen? Ook dat is mogelijk! Een trap die volledig uit natuursteen is geconstrueerd, is duur. Een betontrap met natuursteen is daarom een mooi alternatief.

Marmer, basalt of blauwe hardsteen zijn populaire soorten natuursteen. Natuursteen is een zeer duurzaam materiaal en is geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

 

 

 

betonnen trap bekleden 4. Verf, tapijt, steentapijt,…

Een betonnen trap bekleden kan ook door middel van bijvoorbeeld verf of (steen)tapijt. Voor het verven kan betonverf gebruikt worden. Is de trap gepolierd, dan moet het oppervlak eerst ruwer gemaakt worden (door middel van zandstralen).

Ook tapijt of steentapijt zijn opties. Steentapijt, bestaande uit miljoenen steentjes en epoxyhars, is slipbestendig en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien sluit steentapijt naadloos op de treden aan en is het in verschillende kleuren verkrijgbaar.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers