Oprit in gepolierde beton
Beton is de juiste keuze wanneer je een makkelijk te onderhouden oprit wil die niet alleen duurzaam is en sterk, maar die dankzij een strakke en moderne uitstraling ook gezien mag worden. Hoe een dergelijke oprit aangelegd wordt en welke soorten afwerkingen er zijn, kun je in dit artikel lezen.
Vraag hier gratis offertes aan bij plaatsers van polybeton uit jouw regio.
Hoe wordt een oprit in beton aangelegd?
Het aanleggen van een betonnen oprit is een specialistische klus die het nodige vakmanschap vereist. Niet alleen de samenstelling van het beton is belangrijk. Het is vooral de wijze waarop het beton verwerkt wordt, die erg nauw kijkt. De drogingstijden moeten goed in acht worden genomen want anders bestaat het risico dat het beton tijdens het uitdrogen (grote) scheuren gaat vertonen. Een voorbeeld van hoe het aanleggen van een oprit in beton in zijn werk gaat, vind je hieronder. ( met dank aan onze bron: opritaanleggen.net )
Stap 1 t/m 4: voorbereidingen
1. De plaats waar de oprit moet komen wordt nauwkeurig uitgezet.
2. Men graaft de grond tot op ongeveer 15 cm. diep (of dieper) af.
3. Er wordt een bekisting aangebracht die het vloeibare beton tijdens het storen op zijn plek moet houden.
4. Men brengt een plastic folie aan op de ondergrond en hierop wordt vervolgens een metalen bewapeningsnet geplaatst.
Stap 5 t/m 7: storten en polieren van het beton
1. Nu kan het daadwerkelijke storten beginnen. Tijdens het storten gebruikt men een ’trilnaald’ om ervoor te zorgen dat het beton zich goed kan verdichten en dat eventuele luchtbellen uit de betonmassa verdwijnen.
2. Wanneer de vloer na enige tijd beloopbaar is, kan men de vloer gaan polieren (vlinderen). Dit gaat met behulp van een poliermachine. Het ruwe, korrelige oppervlak van het beton wordt door het polieren glad ‘geschuurd’. Het hangt van de wijze van polieren af welke structuur en uitzicht het beton zal krijgen.
3. Om het beton te beschermen tegen een te snelle uitdroging wordt een zogenaamde ‘curing compound’ laag op het betonoppervlak verneveld. Indien er nog voegen in het beton geslepen moeten worden (tegeleffect), wacht men hier mee en wordt het beton tijdelijk afgedekt met folie.
Eigenschappen en weetjes over een oprit in gegoten beton
Voordelen van een oprit in gegoten beton
• Beton is eenvoudig schoon te houden met een bezem of tuinslang.
• Geen last van onkruid tussen de tegels (betonnen vloer is naadloos).
• Een betonnen oprit is sterk en duurzaam.
Nadelen van een oprit in beton
• Tijdens het uitdrogingsproces kunnen haarscheurtjes in het beton ontstaan. Dit is inherent aan het materiaal. Wanneer de oprit vakkundig wordt aangelegd zul je hier over het algemeen weinig tot niets van merken.
• Een gepolierde betonnen vloer kan in de winter (bij sneeuwval) maar ook bij regenval glad worden.
Oprit in beton: diverse soorten afwerkingen
Een veel gekozen manier van afwerken is het zogenaamde polieren van het beton. Hierdoor krijgt het beton een strakke en moderne uitstraling. Je kunt er ook voor kiezen om voegen in het beton te laten slijpen waardoor er een tegeleffect ontstaat. Nadeel van een dergelijke gepolijste afwerking is de gladheid die bij regenval of sneeuwval kan optreden. Daarom zijn er ook andere manieren van afwerken mogelijk, zoals:
1. Printbeton
Het ‘printen van beton’ is een vrij nieuwe manier van betonafwerking. In de Verenigde Staten wordt het al langer toegepast maar inmiddels wint deze methode ook in Europa aan populariteit. Het printen van beton houdt in dat men met een dunne patroonstempel (kunststof mat) in het nog natte beton drukt en vervolgens een kleurpigment aanbrengt op het beton. Het kan gaan om een tegelpatroon of klinkerpatroon maar zelfs houtpatronen zijn mogelijk. Een voordeel van printbeton is dat het oppervlak door de aangebrachte structuur minder glad is dan gepolierd beton.
2. Grind-effect (uitgewassen beton)
Uitgewassen beton kun je het beste vergelijken met grindtegels. Een oprit in uitgewassen beton zie je minder vaak omdat het wat lastiger is schoon te houden maar hier staat wel tegenover dat het oppervlak slipvast is.
3. Geborsteld beton
Hierbij wordt de vloer niet glad gepolierd maar wordt het oppervlak van het beton met een stevige borstel ‘geveegd’. Hierbij ontstaan dunne groeven in het oppervlak en wordt het beton erg slipvast.
Gepolierde beton impregnereren
Alhoewel het niet perse noodzakelijk is om het beton te laten impregneren, is het toch een overweging waard. Door het beton te impregneren geef je deze een extra beschermlaag tegen vocht, vuil, vetten en oliën. Een andere mogelijkheid is coaten. Wat voor beschermende laag je ook kiest, je kunt dit het beste laten doen direct na het aanleggen van de vloer. Indien je hier namelijk pas op een later tijdstip voor kiest, zijn er extra kosten mee gemoeid. De vloer moet dan eerst weer gepolijst worden en de ‘curing compound’ moet ook verwijderd worden. Het spreekt voor zich dat hier extra kosten mee gemoeid zijn.
Kostprijs oprit in beton
Gemiddeld kost het leggen van een oprit in beton 35-50 euro per vierkante meter. De kostprijs is afhankelijk van de gewenste dikte van het beton en het aantal vierkante meters. Het kan financieel aantrekkelijk zijn om ook andere bestratingswerkzaamheden door hetzelfde bedrijf uit te laten voeren want dan kom je vaak in aanmerking voor allerlei interessante kortingen.