Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonstorten.be
banner image

Hellingsbeton

Met hellingsbeton plaats je een hellende laag op een platte ondergrond (bv. bij een plat dak, terras, oprit, inloopdouche …). Dankzij de helling blijft er geen water op staan. In dit artikel vind je de soorten beton waarmee je zo’n helling bekomt, de prijs en advies voor de plaatsing ervan.

Ga snel naar: PrijsAandachtspunten plaatsingHellingsbeton plat dakAlternatiefOffertes

 

Soorten hellingsbeton

Afhankelijk van de samenstelling kan je hellingsbeton onderverdelen in 2 types:

 

1. Standaard hellingsbeton

Zand en cement beton weegt zwaar en kan je beter in kleine diktes leggen bij een beperkte draagkracht (bv. wanneer het gewicht te veel druk zou uitoefenen op de dakconstructie). Dit soort hellingsbeton wordt vooral toegepast bij herstellingen, een kleine hellingsgraad of bij een waterafvoer op gelijke hoogte met de draagstructuur van het dak.

 

2. Isolerend hellingsbeton

Isolerend beton weegt 3x minder dan klassiek beton en kan je daarom dikker leggen. Het grote voordeel van dit soort beton is dat het vanzelf thermisch isoleert. Het is in verschillende samenstellingen verkrijgbaar, bv. schuimbeton (ook akoestisch isolerend) of polystyreenmortel (zeer drukvast).

 

Hellingsbeton prijs per m²

De prijs voor hellingsbeton wordt berekend o.b.v. verschillende factoren: het gekozen type beton, de oppervlakte en dikte van de betonlaag. Ook de moeilijkheidsgraad om die te leggen en de afwerking van het beton (bv. bijkomende dakwerken) hebben een invloed op de kostprijs.

Hellingsbeton kost gemiddeld 20 – 35 euro per vierkante meter (excl. btw en plaatsing). Elke vakman hanteert een andere prijs, dus je doet er verstandig aan om offertes te vergelijken. Een professional stemt met jou af welk beton aansluit bij jouw wensen en situatie en verzekert je van een juiste plaatsing. Ontvang snel en simpel prijsvoorstellen van erkende aannemers via de offertepagina

 

hellingsbeton

 

Waarop letten bij de plaatsing?

  • Minimum dikte: om water goed af te voeren moet de helling minstens 2 cm dik zijn per lopende meter. Daarmee krijg je een hellingsgraad van 2%.
  • Droogtijd: na ongeveer 2 dagen kan het beton belopen worden.
  • Weersomstandigheden: regenweer en hevige wind beïnvloeden het resultaat. Daarom moet je minstens 3 dagen goed weer hebben voor de plaatsing.
  • Ondergrond: dit is bv. de draagstructuur van het dak of de vloer waarop het hellingsbeton komt. De ondergrond moet effen en in een goede staat zijn. Bovendien moet het stevig genoeg zijn om het extra gewicht van het hellingsbeton en de afwerking te dragen.
  • Richting: je wil het water natuurlijk naar de afvoer leiden, dus moet je ook de helling in die richting leggen.

 

Plat dak met hellingsbeton

Hellingsbeton kent verschillende toepassingen, maar is het meest populair op platte daken. Met de helling voorkom je dat water op het dak blijft staan en vervormingen of lekken creëert.

Let wel, het type hellingsbeton bepaalt hoe je je dak kan isoleren:

  • Plat dak met standaard hellingsbeton: dit soort beton isoleert niet, dus moet je de helling bekleden met een dampscherm (tegen vocht) en isolatieplaten. Je dakconstructie moet stevig genoeg zijn om de helling te dragen. De betonlaag leg je best niet te dik om het gewicht te beperken.
  • Plat dak met isolerend hellingsbeton: dit is vanzelf al isolerend en lichter. Daarom wordt het steeds meer aangeraden voor platte daken.

 

Tip: Vergeet de dakwerker niet tijdig te contacteren!

Na de betonwerken moet je het dak laten afwerken door een dakwerker. Na 2 dagen droogtijd kan die al beginnen met de isolatie en afdichting van je dak met een dakrubber (EPBM) of roofing. Betrek hem dus op tijd bij je project zodat hij op tijd kan beginnen voor een optimaal en snel resultaat. Ontvang hier vrijblijvend offertes van professionele dakwerkers.

 

Afschotisolatie als alternatief op je dak

Als alternatief kan je het dak tegelijk laten hellen en isoleren met schuin aflopende isolatieplaten (afschotisolatie). Isolatie met afschot is duurder, maar soms ook praktischer dan hellingsbeton. Het weegt veel lichter en heeft minder opbouwhoogte dan standaard hellingsbeton met isolatieplaten op. Dit is bv. handig wanneer ramen aansluiten op je plat dak of bij beperkte dakopstanden.

Afschotisolatie vraagt wel precies maatwerk, want de platen moeten op het dak passen. Laat je daarover adviseren door een dakwerker, die een legplan kan maken en je adviseren over het isolatiemateriaal en de plaatsing. Ontvang offertes van erkende dakwerkers via de offerteservice.

 

Offertes voor hellingsbeton ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen