Betonfundering: soorten & richtprijzen
Een betonfundering is een sterke basis voor vrijwel iedere aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Welke voordelen heeft zo’n fundament van beton? Welke soorten zijn er precies? Hoeveel kost een betonfundering gemiddeld en hoe gaat een vakspecialist te werk? Je leest het hier!
Ga snel naar:
Soorten betonfunderingen
Gemiddelde prijzen betonfundering
Stappenplan: aanleg betonfundering
Vraag vrijblijvend offertes aan
Waarom kiezen voor een betonfundering voor jouw project?
Een betonfundering is een veelgebruikte fundering voor huizen, aanbouwen, tuinhuizen, … Deze soort fundering brengt dan ook veel voordelen met zich mee:
- Het is sterk: of het nu een bijgebouw of aanbouw is, een betonnen fundering geeft zekerheid dat je constructie blijft staan. Bij een goed aangelegde fundering is er geen enkel risico op verzakkingen.
- Het is duurzaam: beton gaat heel lang mee. Dat moet ook wel, aangezien het gebouw tientallen jaren moet blijven staan.
- Het is bestand tegen vele weersinvloeden: regen, wind, warmte, … Beton is perfect bestand tegen alle mogelijke weersinvloeden. Doordat er tot onder de vorstgrens is gegraven, zal je fundering ook niet bevriezen.
- Het is brandbestendig: beton is volledig brandbestendig. Bij een standaard brand biedt je fundering een langdurige bescherming. Dus de vloer zal niet zomaar instorten bij een brand.
- Het is flexibel qua vorm: beton is zowel in vloeibare vorm als in betonplaten te gebruiken. Beide varianten hebben voordelen. Maar voor jouw wensen is er dus sowieso een optie.
Wil je een betonfundering laten aanleggen voor jouw bijgebouw of aanbouw aan je woning?Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten via onze offerteservice!
Soorten betonfunderingen
Er zijn veel verschillende soorten betonfunderingen mogelijk. Aan de hand van een grondig voorafgaand grondonderzoek, vallen er soms een paar opties af. Maar in de basis zijn er vijf opties om uit te kiezen:
1. Fundering op staal
Dit is een fundering waarbij de vakspecialist met stortbeton een verbreed gebied maakt onder alle op te trekken muren. De dikte van de fundering is hierbij van belang: bij een brede muur die een grote last moet dragen is meer ondersteuning nodig dan bij een dunne tussenwand. Een fundering op staal is alleen mogelijk bij zand of mergelgrond.
2. Fundering met vorstrand
Deze fundering is geschikt voor kleine bouwwerken op een slappe ondergrond. De vakspecialist werkt met een funderingsplaat die zorgt voor een betere stijfheid van je fundering. Om deze stijfheid nog te verbeteren, kan de expert verstevigingsribben toevoegen.
3. Strokenfundering
Het vakbedrijf gebruikt gewapend beton in plaats van stortbeton en legt dit in stroken. Gewapend beton is sterker, waardoor je minder materiaal nodig hebt. Deze kosten liggen wel hoger dan bij andere betonnen fundamenten. Deze fundering is een populaire optie bij woningen en bijgebouwen die op zandgrond staan.
4. Fundering op palen
Deze fundering is een zeer degelijke constructie, maar kost wel iets meer. Als je dragende grond zich lager dan 5 meter bevindt, is deze fundering noodzakelijk. Op de belangrijke dragende punten komen funderingspalen of zelfs funderingsputten.
5. Algemene funderingsplaat
Deze fundering is een optie in vochtige gebieden of als de dragende grond erg diep is. De vloerplaat is gemaakt van gewapend beton en komt rechtstreeks op de grond te liggen. Een vakspecialist gebruikt deze optie als hij op de volle grond bouwt of als er geen kruipruimte of kelder aanwezig is.
Welk type fundering van beton gebruik ik het best?
Veel hangt af van jouw situatie (type gebouw, soort ondergrond, …). Daarom voert een expert altijd eerst een grondig onderzoek uit. Zo bepaalt hij welke betonfundering het meest geschikt is voor jouw aanbouw of bijgebouw.
Advies op maat nodig? Via onze offerservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven in je buurt. Zo maak je zeker de juiste keuzes voor jouw betonwerken. Vergelijk nu meerdere specialisten in jouw buurt!
Prijzen betonfundering
De prijzen voor een betonfundering liggen heel breed. Alles hangt af van de oppervlakte, het type fundering, … Gemiddeld mag je rekenen op € 50 à 150 per vierkante meter (excl. btw). Op basis van de totaaloppervlakte, de voorbereidende werken, … berekent een vakspecialist graag een totaalprijs voor jouw project.
LET OP: de prijzen kunnen ook behoorlijk variëren van vakbedrijf tot vakbedrijf. Daarom is het slim als je meerdere offertes van vakspecialisten vergelijkt. Zo kies je zeker een goed voorstel tegen een scherpe prijs. Vergelijk nu gratis meerdere offertes!
Stappenplan: aanleg betonfundering
Bij het aanleggen van een betonfundering doorloopt de vakspecialist een aantal stappen. Het is van groot belang dat hij alle werken ook in een bepaalde volgorde doet. Een kort overzicht:
- Datum bepalen voor de werken: doe dit op basis van de weersomstandigheden. Bij extreme kou of vorst moet je extra maatregelen nemen, ook bij warm weer is dat nodig. Een gemiddelde temperatuur zonder regen is het meest ideaal voor betonwerken.
- Contouren uitzetten: een vakspecialist bepaalt hoe breed de fundering moet worden en plaatst paaltjes in de hoeken. Daartussen spant hij een metselkoord.
- Dikte fundering berekenen: die dikte hangt af van de constructie die erop komt en welke materialen de vakspecialist gebruikt. Ieder gebouw is anders, dus deze dikte is ook overal anders. Een expert weet precies wat nodig is bij jouw fundering.
- Fundering uitgraven: bij het uitgraven van de fundering is het noodzakelijk om onder de vorstgrens van 60 cm te blijven. Nadat de vakspecialist alles heeft uitgegraven, maakt hij het zandbed waterpas en besprenkelt hij deze met water. Hierdoor is de ondergrond steviger.
- Funderingssleuf bekleden: de vakspecialist dekt de funderingssleuf af met folie om te zorgen dat het vocht in het beton blijft. Als je een slappe ondergrond hebt die snel verkorrelt of verzakt, plaatst de vakspecialist ook nog een houten bekisting. De vakspecialist houdt hier aan het begin van het proces al rekening mee.
- Betonwapening aanbrengen: dit zorgt voor sterk beton dat niet gaat scheuren of vervormen. Het is belangrijk dat het betonijzer niet te dicht aan het oppervlak ligt. Anders gaat het roesten en dat leidt tot betonrot. Vaak is het ijzer al verroest als de vakspecialist het aanlegt. Dat is niet erg want beton kan erg goed hechten op verroest ijzer.
- Fundering storten: de vakspecialist laat de funderingssleuf vollopen met beton. Hierna verdicht hij het beton met een trilnaad om luchtbellen te verwijderen. Daarna moet het beton rustig aan uitharden.
Wil je het aanleggen van je betonfundering graag laten uitvoeren door een gecertificeerd vakspecialist? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan via het onderstaande formulier: