Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonstorten.be
banner image

Betonnen regenwaterput

Wil jij ook besparen op je waterfactuur? Kies dan voor een betonnen regenput. Het regenwater dat op het dak van je woning valt, stroomt via de dakgoten naar een ondergronds reservoir. Dat hemelwater gebruik je dan om het toilet door te spoelen of je auto te wassen. In nieuwbouwwoningen is plaatsing van een regenwaterput zelfs al helemaal verplicht. In dit artikel ontdek je alle voordelen en mogelijkheden die een betonnen regenwaterput jou te bieden heeft.

 

regenwaterput beton Waarom kiezen voor een betonnen regenwaterput?

Het mooie aan regenwater is dat het helemaal gratis is. Daarbij is het water zacht, geurloos en daardoor geschikt voor allerlei huishoudelijke toepassingen, waar je anders leidingwater voor zou gebruiken.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan het wassen van de ramen, de planten water geven, het gazon besproeien of de was doen. Bij de meeste toepassingen (behalve bij gebruik in de tuin) is het wel aan te raden om een eenvoudige voorfiltratie uit te voeren. Dit is belangrijk om bladeren en grofvuil die mee in de put zijn gelopen met het water weg te filteren.

 

 

Is een regenwaterput verplicht?

Sinds een aantal jaren ben je verplicht om een regenwaterput aan te schaffen bij een nieuwbouwwoning met een minimale oppervlakte van 40 m². Bovendien moet de inhoud van de regenput minstens 5.000 liter moet zijn. Als je een woning renoveert of uitbreidt, ben je niet verplicht om een regenput van beton te installeren.

Je kan het wel overwegen, want heel wat gemeenten reiken premies en subsidies uit voor hemelwaterputten. Vraag daarom vrijblijvend een prijsvoorstel op maat aan via onze gratis offerteservice. Zo kom je in contact met een erkend vakman uit je buurt. Die garandeert je niet alleen een 100% correcte plaatsing, maar is ook op de hoogte van alle mogelijke subsidies waarvoor je in aanmerking komt.

 

Voordelen van een betonnen regenwaterput

Een regenput van beton kent een aantal voordelen:

 • Financieel voordelig: een regenwaterput van beton verdient zichzelf terug omdat je waterfactuur voor bijna de helft afneemt.
 • Kalkvrij: regenwater bevat geen calcium. Hierdoor heb je geen last meer van kalkaanslag van leidingen en huishoudelijke apparaten. Wat de levensduur ervan aanzienlijk doet toenemen.
 • Minder kans op overstroming: het risico op overstromingen vermindert omdat er minder water rechtstreeks in het riool terechtkomt.
 • Kant-en-klaar: een betonnen regenwaterput wordt prefab aangeleverd en kan direct geplaatst worden. Extra betonwerken zijn dus niet meer nodig.

 

Capaciteit

De grootte van de betonnen regenput is afhankelijk van de hoeveelheid water die het dak kan opvangen. Niet ieder dak is namelijk even geschikt om regenwater op te vangen. Een hellend dak met pannen of leien kan bijvoorbeeld meer water opvangen dan een plat dak met grind. Hoe groter het dak, hoe groter de opvangcapaciteit. Daarom zijn er verschillende waterputten met elk een andere watercapaciteit. Standaard voor een eengezinswoning ligt de capaciteit van een betonnen regenwaterput tussen 5.000 en 10.000 liter.

 

Regenwaterput beton: prijs

Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter betaal je gemiddeld 650 euro. Voor een put van 10.000 liter is dat ongeveer 1.000 euro. De prijs van een regenwaterput van beton is echter van een aantal factoren afhankelijk. De inhoud van het reservoir speelt een grote rol: hoe groter het reservoir, hoe duurder. Daarbij zijn ook het pompsysteem (zelf aanzuigend of een dompelpomp) en de filter van grote invloed op de prijs. Tot slot zijn er ook nog de transport- en plaatsingskosten.

Extra opties, bijvoorbeeld een fijnfilter of een omschakelsysteem, drijven de prijs van je betonnen regenwaterput de hoogte in. Dat maakt dat prijzen sterk variëren van situatie tot situatie. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang een prijsvoorstel op maat van erkende betonspecialisten uit je buurt. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken en vaak tot 20% besparen.

Alvast enkele richtprijzen:

ProductGemiddelde prijs (inclusief btw)
Standaard betonnen waterput 5.000 liter€ 650
Standaard betonnen waterput 10.000 liter€ 1.000
Waterput met bijhorende opties€ 1.500 - 4.500
Optie filter€ 250 - 300
Optie pomp€ 500 - 700

 

Regenwaterput: beton of kunststof?

Naast een betonnen regenwaterput kan je ook kiezen voor een regenwaterput van kunststof. We vergelijken de twee opties:

 

1. Beton

 • Goedkoper: betonnen regenwaterputten zijn doorgaans goedkoper in aanschaf dan kunststof regenputten.
 • Drukbestendig: doordat een betonnen regenput zeer zwaar en sterk is, heeft deze minder last van opwaartse druk van grondwater.
 • Zuurbestendig: beton is in staat om het, toch wat, zure regenwater te neutraliseren.
 • Milieuvriendelijk: micro-organismen kunnen zich goed op de betonnen wand van de put afzetten. Deze organismen breken organische stoffen af en zijn dus zeer belangrijk.

 

2. Kunststof

 • Eenvoudige plaatsing: kunststof regenputten zijn lichter van gewicht wat de plaatsing hiervan eenvoudiger maakt.
 • Levensduur: een regenput van kunststof gaat iets langer mee dan een betonnen regenwaterput.
 • Grind: in een kunststof regenput moet een klein laagje grind liggen. Dit is om de put wat meer gewicht te geven en micro-organismen kunnen zich hier gemakkelijker aan hechten.
 • Moet niet gekeurd worden: een kunststof regenput heeft geen keurmerk en een betonnen regenput moet gekeurd worden (kosten: ongeveer € 130).

 

 

Onderhoud

Een goed uitgeruste put met filter hoeft slechts 1 keer om de 4 à 5 jaar gereinigd worden. De micro-organismen die zich afzetten op de wand reinigen op een natuurlijke manier je put. Toch is het mogelijk dat slib zich vormt op de bodem, het water verkleurt of een onaangename geur afgeeft. Een put zonder filter moet je jaarlijks laten schoonmaken.

 

Kan ik mijn put zelf reinigen?

Een regenwaterput reinigen is echt specialistenwerk. Professionele putreinigers hebben het juiste materiaal én de nodige kennis om het onderhoud op een correcte manier uit te voeren. Ga in ieder geval nooit zelf aan de slag met een hogedrukreiniger of met detergenten. In plaats van de regenwaterput te reinigen, kunnen deze de zuiverende micro-organismen in de put vernietigen.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen