Betonvloer buiten
Betonvloeren zijn niet langer alleen geschikt voor bedrijven of industriehallen. Tegenwoordig zijn ze ook erg populair bij particulieren, voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Een betonvloer buiten kan in gegoten vorm of in tegels. Daarbij zijn natuurlijk ook heel wat verschillende kleuren en afwerkingen mogelijk. Hier een overzicht van de mogelijkheden en prijzen.
Ga snel naar: Gegoten betonvloer – Betontegels – Voordelen – Doe-het-zelven – Toepassingen
Betonvloer buiten prijs en mogelijkheden
Wil je een betonnen vloer buiten plaatsen, dan kan je kiezen voor een gegoten betonvloer of betontegels.
Weet dat de uiteindelijke prijs van jouw betonvloer sterk afhankelijk is van de gekozen uitvoering/afwerking en de grootte en vorm van de oppervlakte. Zo moet je rekenen op extra kosten wanneer je afwijkt van de standaard kleuren, een beschermlaag laat toevoegen, als er niveauverschillen zijn, …
Type betonvloer buiten | |
---|---|
Gegoten betonvloer | |
Betontegels | |
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina. |
1. Betonvloer storten in tuin
Een gegoten betonvloer buiten stort je in de tuin. Het is de afwerking en textuur van het oppervlak die de uiteindelijke look bepaalt. Enkele populaire uitvoeringen voor buiten:
A. Gepolierde betonvloer
Een gepolierde betonvloer (polybeton of glansbeton) is een massief gegoten betonlaag (min. dikte van 7cm). Op de betonlaag komt een toplaag die met een vlindermachine egaal en glad afgewerkt wordt.
Polybeton is vooral populair om zijn naadloze afwerking i.c.m. met de gladde look, wat een strakke en industriële uitstraling creëert.
Heel wat mensen kiezen er toch voor om voegen in een gepolierde betonvloer te laten slijpen. Hoewel dat ook kan om scheurvorming te vermijden, gebeurt het meestal om esthetische redenen. Je kan de voegen namelijk op eender welke afstand van elkaar slijpen. Zo kan je de indruk wekken van heel grote tegels.
B. Printbeton
De opbouw van printbeton is hetzelfde als bij polybeton. Alleen de afwerking gebeurt anders. Als het beton in de bekisting bijna uitgedroogd is, wordt er een mal met een print op geplaatst waardoor de betonvloer die print overneemt.
Printbeton heeft dus niet de look van beton. Het is een betonvloer met een imitatielook van een ander materiaal zoals kasseien, klinkers, hout, … Door de ruime keuze aan kleuren en prints van verschillende steensoorten heb je heel wat keuze. Het grote voordeel is dat een een vloer in printbeton vaak goedkoper is dan een vloer in het materiaal dat het imiteert.
C. Uitgewassen betonvloer
Bij dit type gegoten betonvloer wordt na het storten van het beton een bindingsvertrager/oppervlaktevertrager aangebracht. Dat zorgt ervoor dat de toplaag niet uithardt. De toplaag wordt vervolgens met een hogedrukreiniger weggespoeld zodat de steentjes in het beton zichtbaar worden.
Het type steentjes (vb. grind) kan je op voorhand zelf kiezen zodat ze voor de werken aan het beton kunnen worden toegevoegd.
Een uitgewassen betonvloer voelt ruw aan door de steentjes aan de oppervlakte. Om die reden is het minder populair voor binnen. Het wordt bijvoorbeeld wel vaak gebruikt voor het aanleggen van een terras of oprit.
D. Geborstelde betonvloer
Hierbij worden met een borstel fijne groeven gemaakt in het nog niet volledig uitgeharde betonoppervlak. De fijne borstelstrepen die zo ontstaan hebben een anti-slip effect. Een geborstelde betonvloer heeft de meest ruwe afwerking in vergelijking met de andere uitvoeringen en is erg populair voor opritten.
Interesse in een gegoten betonvloer voor buiten en benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele plaatsers van betonvloeren via de offertepagina.
2. Betontegels voor buiten
Heb je onvoldoende opbouwhoogte voor een gegoten betonvloer buiten, maar wil je wel de look van beton? Dan kan je ook kiezen voor betontegels.
Betontegels lijken op een betonnen gietvloer, met het enige verschil dat er wel een voeg te zien is. Door te spelen met de afmetingen van de tegels en bijvoorbeeld heel grote betontegels te plaatsen, kan je de voegen natuurlijk wel beperken.
A. Standaard betontegels
Standaard betontegels zijn mat en ruw. Ze kunnen makkelijk vet, water, … absorberen waardoor ze niet glad worden. Door het ruwe karakter worden ze vooral buiten gebruikt. Zeker als je een iets groter formaat neemt, is het erg mooi om te gebruiken voor je terras, tuinpaden, …
B. Betontegels met toplaag
Je kan betontegels ook een glanzende look geven door ze te behandelen met een beschermende toplaag, bijvoorbeeld een polyurethaan of epoxy coating. Deze behandeling maakt de betontegels water- en vuilafstotend waardoor ze langer meegaan en makkelijker te reinigen zijn.
Interesse in betontegels voor buiten en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele plaatsers van betonvloeren via de offertepagina.
Voordelen van een betonvloer buiten
- Relatief goedkoop: in vergelijking met andere materialen zoals natuursteen, klinkers, …
- Onderhoudsvriendelijk: dat geldt zeker voor naadloze gegoten betonvloeren. Afbrokkelende voegen en onkruid en mos tussen de voegen zijn dan verleden tijd.
- Ruime toepassingsmogelijkheden: een betonvloer buiten kan zowel voor de oprit, het terras, tuinpaden, als randafwerking bij een zwembad, …
- Veel uitvoeringen: een betonvloer buiten kan in gegoten vorm of in tegels. Daarbij zijn ook verschillende kleuren en afwerkingen mogelijk: ruw/glanzend/groot/klein (tegels), gepolierd/uitgewassen/geborsteld/… (gietvloer).
- Duurzaam: beton is een robuust en sterk materiaal dat tegen een stootje kan en jarenlang meegaat.
Doet-het-zelven of een vakman inschakelen?
Zelf een betonvloer storten buiten is onbegonnen werk. Het is echt vakmanschap én er is speciaal en duur materiaal voor nodig.
Het voordeel van betontegels t.o.v. een gegoten betonvloer is dat je tegels wél zelf kan plaats. Mits voldoende kennis en handigheid natuurlijk. Weet wel dat je dan zelf al het nodige materiaal moet kopen, wat al snel heel wat geld kost. Fouten tijdens doe-het-zelven zijn bovendien snel gemaakt en kunnen de kosten voor herstellingen achteraf aardig doen oplopen.
Verzeker je jezelf liever van kwaliteit en een mooi eindresultaat, dan doe je er goed aan een vakman in te schakelen. Dat biedt enkele interessante voordelen:
- Kwaliteit en een correcte uitvoering van de werken is verzekerd
- Mooi eindresultaat is verzekerd
- Een vakman kan je advies geven en helpen bij het kiezen van een geschikte betonvloer voor buiten.
- Je moet zelf geen materiaal aankopen
- Je bespaart jezelf heel wat tijd en moeite
Tip: Vraag offertes aan bij verschillende plaatsers. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, realisaties, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes bij professionele plaatsers via de offertepagina.
Toepassingen van een betonnen vloer buiten
Een betonvloer kan je buiten op verschillende manieren toepassen. Voor de oprit, het terras, tuinpaden, als randafwerking bij een zwembad, … Enkel voorbeelden: